Ciasto z rabarbarem z przepisu mojej babci 😍 Receptura
jest zawsze taka sama, nie zmieniła jej od lat. Oznacza to, że ciasto
zawiera cukier, pszenną mąkę i masło, ale u babci nie może być inaczej. Do tego babcia zawsze powtarza: "To jest zdrowe ciasto, przecież dodałam
do niego owoce", a z tym się nie dyskutuje 😁.
Wilgotne, lekko kwaskowe od rabarbaru, nie można przejść obok niego obojętnie. Polecam.
*Ciasto stanowi bazę pod różne owoce - możecie wykorzystać truskawki, maliny, jabłka lub inne ulubione dodatki.
Składniki:
✔️Ciasto:
✔️Ciasto:
200g miękkiego masła
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
600g rabarbaru (mogą też być, truskawki, maliny, jabłka)
✔️Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
100g zimnego masła
Przygotowanie:
➖Masło utrzyj mikserem, dodaj cukier i miksuj na jasną
masę. Cały czas miksując dodawaj po kolei jajka, gdy masa się połączy
wsyp mąki, proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łopatką.
➖Blachę o
wymiarach 20*30 cm (lub sporą keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia (można też posmarować masłem i posypać bułką tartą), przełóż do
niej ciasto. Na wierzchu ciasta ułóż umyte i pokrojone w cienkie
plasterki kawałki rabarbaru.
➖Z zimnego masła, cukru i mąki zrób kruszonkę -
najlepiej utrzyj ją w dłoniach. Posyp kruszonką po wierzchu ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45-50 minut do
suchego patyczka.
idealne ciacho!
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję
Usuń